Следвайте Гласове в ТелеграмНепрозрачно и очевидно незаконно в момента се събаря

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНепрозрачно и очевидно незаконно в момента се събаря
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Паметникът на Съветската армия се събаря непрозрачно и очевидно незаконно

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Непрозрачно и явно нелегално сега се събаря Паметникът на руската войска. Това съобщи пред БНР вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

" Днес съпротивата на опозицията в Народното събрание беше безусловно оправдана. Не чух от обясненията на регионалната шефка на София тя да си служи с документи и да аргументира и отбрани това, което се случва сега ", посочи тя.

По думите на Йотова част от обществото " се е настроило " поради метода, по който паметникът се демонтира:

" Той не се демонтира, той се реже, както се пробват да гилотинират личната ни историческа памет. Сигурна съм, че паметникът се нарязва по този начин не с цел да се реконструира един ден, без значение на кое място или в кой музей, а с цел да бъде опустошен и премахнат един път вечно ". 

Вицепрезидентът акцентира, че министърът на културата е трябвало да отиде през днешния ден в Народното събрание и да покаже документите, въз основа на които е взето решението за демонтажа на ПСА:

" Как е трансферирана собствеността. Може би този монумент се опазва и се подсигурява неговото битие по силата на междудържавни контракти. Ние единствено гадаем, тъй като никой не ни е изнесъл истината за този монумент и това, което стои към него ".

Илияна Йотова направи предвижда, че след демонтирането на частите от скулптурите на ПСА, когато те се съхраняват някъде, " в един миг ще стане по този начин, че някой ще влезе нелегално, ще открадне част от тях, ще ги претопи на скрап, по-късно няма да можем да хванем причинителите, тъй като няма да има камера там, където те са били съхранявани. Ако пък бъдат съхранени по някакво знамение, ще бъде изваден мотив, че е доста скъпо в този момент да го реставрираме.  

Не виждам никакво предпочитание този монумент да бъде съхранен, изрично съобщи вицепрезидентът.

" Софиянци даже не бяхме запитани. Нямаше референдум нито подписки. Ако тези, които са решили по този метод да се разправят с историята и с паметника, са толкоз уверени, че ще намерят свои последователи, за какво да няма локален референдум? Това е законна процедура ", сподели още тя. 

В предаването " 12+3 " Йотова разяснява, че и за измененията в Конституцията няма изложени причини за какво толкоз се бърза с тяхното приемане:

" По-лошото е, че ние като общество не знаем какво тъкмо ще се трансформира, тъй като всички вносители на промени в Конституцията изясняват по какъв начин текстовете преди идващото четене ще бъдат доста съществено изменени. Тогава за какво са ги внесли в началото? Започвам да си мисля, че вносителите не желаят българската общност да знае какви ще бъдат тези промени. Искат непрозрачно и на мрачно да ги одобряват на бърза ръка и да ни слагат пред приключен факт.  Имам чувството, че се опасяват от социална полемика, тъй като тогава ще блесне ниското качество на текстовете, които предложиха. Каза им го Венецианската комисия. Според нея опитът за претекстове на вносителите са обяснителни бележки.... Пишат, че ".

Проф. Георги Близнашки: Променящите Конституцията не имат вяра в това, което вършат
Вицепрезидентът акцентира, че не е прочела нито едно позитивно мнение за импортираните текстове до момента - нито на специалисти конституционалисти, нито на Съюза на съдиите, нито на Адвокатския съюз.

Тя беше безапелационна, че бързата смяна на Конституцията се прави съответно против президента Румен Радев, а не изобщо против президентската институция.

" Аз не бих дала съвет на президента Радев в тази среда да предлага своя план за промени в Конституцията. Какъв е смисълът? Да отвори нов фронт? ", добави Илияна Йотова.

Категорично да не бъде признато предложение на Австрия за влизане на България единствено в така наречен въздушен Шенген, съобщи вицепрезидентът и разяснява:

" Нямам съответен отговор от държавното управление и министър-председателя против какво Австрия се съгласи да смекчи тази своя позиция.... С това вероятно поетапно приемане сътворяваме казус, от който на следващия ден някой може да се възползва както си желае и да се унищожи цялата концепция на Шенгенското пространство поради нас. Категорично съм срещу, въпреки че държавното управление несъмнено се блазнеше да си го закичи на ревера.... Нека да имаме малко повече самочувствие! Участието ни в Шенген не е благосклонност, това е право! Не е заслужено, тъй като Европа демонстрира двоен стандарт по отношение на нас ".

Интервюто на Даниела Големинова с Илияна Йотова в предаването " 12+3 " можете да чуете тук.

Инфо: БНР

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР